Klasyka czerwcowych smaków, czyli drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką. Muszą pojawić się u nas chociaż raz w sezonie :)
ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka śmietany 18 %
kruszonka:
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
dodatkowo:
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 łodyga rabarbaru
- 1 szklanka truskawek
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy go do wystudzenia. Ja kupuję budyń bez cukru i dodaję do niego tylko łyżeczkę.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 9 równych części.
Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym delikatnie je spłaszczamy, a środek dodatkowo ugniatamy np. spodem niewielkiej szklanki.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 minut).
W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zagniatamy składniki na kruszonkę.
W cieście ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego po kopiastej łyżce budyniu, pokrojony rabarbar i truskawki a wierzch posypujemy kruszonką.
Brzegi ciasta smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem, opcjonalnie możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy