Placki z cukinii z serem żółtym i sosem jogurtowym

Placki z cukinii z serem żółtym i sosem jogurtowym

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo. Można przygotować z niej wiele pysznych potraw, począwszy od zapiekanek, poprzez makarony aż po placki z cukinii na słodko lub słono. Jeśli to tej pory nie miałeś okazji ich skosztować, najwyższy czas to zmienić. Poniżej krok po kroku tłumaczymy, jak zrobić placki z cukinii, które zachwycą wszystkich. 

Jak wybrać najlepszą cukinię do przygotowania placków?

W tej potrawie najlepiej sprawdzają się niezbyt duże, dojrzałe egzemplarze. Młode warzywa sprawdzają się najlepiej – nie trzeba nawet obierać ze skórki. Jest na tyle cienka i delikatna, że pozostanie zupełnie niewyczuwalna po usmażeniu. Z tego względu placki z cukinią najlepiej smakują późną wiosną i wczesnym latem. W przypadku starszych egzemplarzy obowiązkowo należy pozbyć się skóry, ponieważ jest zbyt twarda do jedzenia. Jeśli Twoja cukinia jest przerośnięta, wciąż możesz wykorzystać ją do przyrządzenia placków, jednak uprzednim przygotowaniu. Oprócz obrania skórki, konieczne będzie również usunięcie znajdujących się w środku dużych pestek. Do placków potrzebny będzie sam miąższ. 

Przepis na placki z cukinii z serem żółtym i sosem jogurtowym

Do przygotowania najbardziej podstawowej wersji tego przysmaku potrzebna będzie tylko cukinia, jajka i mąką. Większą cukinię o wadze ok. 500 g ścieramy na dużych oczkach tarki. Delikatnie solimy i odstawiamy, żeby warzywo puściło sok. Mniej więcej po 10-15 minutach odsączamy cukinię z nadmiaru płynu i dodajemy do niej 2 średnie jajka i 4 łyżki mąki pszennej. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy na niego porcjami ciasto. Na jeden placek powinna przypadać mniej więcej jedna łyżka stołowa masy. Smażymy placki do lekkiego zrumienienia i przewracamy je na drugą stronę. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 

To wersja klasyczna placków, możesz jednak pokusić się o jej urozmaicenie poprzez dodanie kilku innych składników. Do masy wystarczy dodać potarkowany na dużych oczkach ser żółty. Taka wersja placków doskonale smakuje w połączeniu z sosem jogurtowym.

Inne warianty placków z cukinii

Świetnym rozwiązaniem jest też placek z cukinii i ziemniaków. W tym wariancie do masy dodaje się kilka ziemniaków rozdrobnionych tak jak na placki ziemniaczane i niewielką cebulkę, a następnie smaży się je dokładnie tak samo, jak w podstawowym przepisie. 

Propozycja dla miłośników słodkości to placki z cukinii na słodko. Aby je przygotować, cukinię najlepiej zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Podobnie jak w wersji podstawowej dodajemy do nich mąkę i jajka. Dodatkowe składniki to cukier waniliowy, duża łyżka jogurtu naturalnego i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po usmażeniu smak cukinii jest zupełnie niewyczuwalny W związku z tym ta potrawa to świetny sposób na przemycenie do codziennej diety większej ilości warzyw, który szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku najmłodszych.

Jakie dodatki do placków wybrać?

Wiesz już, jak zrobić placki z cukinią, pozostaje jeszcze wybór odpowiednich dodatków. To one zdecydują o ostatecznym smaku i wyglądzie całej potrawy. Jak serwować placki z cukinii – z czym podawać to wyjątkowe danie? Wszystko zależy od tego, na który wariant się zdecydujesz. Wersje wytrawne najlepiej smakują w połączeniu z sosami na bazie jogurtu lub śmietany, na przykład z dodatkiem czosnku. Sam jogurt i śmietana również bardzo dobrze podkreślają ich delikatny smak. Możesz też pokusić się o dodatek świeżych ziół albo cienko pokrojonego wędzonego na zimno łososia. Ciekawym pomysłem jest też podanie placków z mięsnym gulaszem, dokładnie tak jak w przypadku tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Jeśli zdecydujesz się przygotować placki z cukinii na słodko, możesz zaserwować je ze śmietanką i owocami. Jeśli lubisz naprawdę słodkie dania, możesz także posypać je cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Możliwości jest naprawdę mnóstwo, bo tak jak wspominaliśmy wyżej, cukinia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *