Letnia zupa krem z białych szparagów z dodatkiem konfitury truskawkowej

Letnia zupa krem z białych szparagów z dodatkiem konfitury truskawkowej

Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na delikatną i aromatyczną zupę krem z białych szparagów. Szparagi są prawdziwą perełką w świecie kulinariów i doskonale nadają się do stworzenia kremowej zupy o wyjątkowym smaku i konsystencji.

Białe szparagi kojarzą mi się z czymś eleganckim o subtelnie słodkawym smaku. I taka właśnie jest zupa krem, która może być wykwintną przystawką na uroczystym obiedzie lub w letnie popołudnie zamieni wasz posiłek w wyjątkowe wydarzenie 😊 Klasycznie już nie napracujecie się zbytnio przy tym daniu – przepis jest dość prosty nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę.

W moim przepisie połączyłam świeże białe szparagi z delikatnie podsmażoną cebulą i czosnkiem, które podbijają fajnie smak szparagów. Dzięki śmietanie zupa nabiera aksamitnej konsystencji i jeszcze bardziej zaskakuje swoją wyjątkowością. Możecie również dodać kilka kropel świeżego soku z cytryny, aby nadać jej lekko kwaśny akcent, który pięknie podkreśli smak białych szparagów. Jeśli nie boicie się nietypowych połączeń to proponuję dodać po łyżce konfitury z truskawek lub udekorować zupę świeżymi truskawkami. Połączenie to prawdziwa petarda smaku!

Muszę przyznać szczerze, że ta zupa mnie samą bardzo zaskoczyła. Ma w sobie coś wyjątkowego, właśnie tą szczyptę elegancji i szlachetnego smaku szparagów, a do tego jest przyjemnie delikatna.  A już tak przyziemnie – była gotowa w kilkanaście minut – a czas przygotowania zawsze jest dużym plusem 😊 Spróbujcie tego przepisu i odkryjcie, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć danie niczym z eleganckiej restauracji w waszym własnym domu.

Smacznego!

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Umyj szparagi i usuń ich twarde końce – około 2-3 cm od dołu, powinny naturalnie się przełamać, tam gdzie są już lekko drewniaste 😛 Pozostałą część szparagów pokrój na kawałki o długości około 2-3 cm.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, i smaż je przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  3. Wrzuć do garnka pokrojone szparagi do garnka i smaż je przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Wlej bulion warzywny do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż szparagi staną się miękkie.
  5. Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub blendera kuchennego, aż osiągnie gładką konsystencję.
  6. Teraz dodaj śmietankę kremówkę do zupy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj zupę przez kilka minut, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Możesz także dodać łyżeczkę świeżego soku z cytryny, aby nadać zupie lekko kwaśny smak.
  7. Jeśli lubisz ciekawe połączenia podawaj talerz zupy z łyżką konfitury truskawkowej. Możesz użyć też świeżych truskawek.
  8. Zupę podawaj gorącą. Smacznego!

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów, czyli około 1kg
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 l szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej lub 100 g świeżych truskawek

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz