Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na delikatną i aromatyczną zupę krem z białych szparagów. Szparagi są prawdziwą perełką w świecie kulinariów i doskonale nadają się do stworzenia kremowej zupy o wyjątkowym smaku i konsystencji.
Białe szparagi kojarzą mi się z czymś eleganckim o subtelnie słodkawym smaku. I taka właśnie jest zupa krem, która może być wykwintną przystawką na uroczystym obiedzie lub w letnie popołudnie zamieni wasz posiłek w wyjątkowe wydarzenie 😊 Klasycznie już nie napracujecie się zbytnio przy tym daniu – przepis jest dość prosty nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę.
W moim przepisie połączyłam świeże białe szparagi z delikatnie podsmażoną cebulą i czosnkiem, które podbijają fajnie smak szparagów. Dzięki śmietanie zupa nabiera aksamitnej konsystencji i jeszcze bardziej zaskakuje swoją wyjątkowością. Możecie również dodać kilka kropel świeżego soku z cytryny, aby nadać jej lekko kwaśny akcent, który pięknie podkreśli smak białych szparagów. Jeśli nie boicie się nietypowych połączeń to proponuję dodać po łyżce konfitury z truskawek lub udekorować zupę świeżymi truskawkami. Połączenie to prawdziwa petarda smaku!
Muszę przyznać szczerze, że ta zupa mnie samą bardzo zaskoczyła. Ma w sobie coś wyjątkowego, właśnie tą szczyptę elegancji i szlachetnego smaku szparagów, a do tego jest przyjemnie delikatna. A już tak przyziemnie – była gotowa w kilkanaście minut – a czas przygotowania zawsze jest dużym plusem 😊 Spróbujcie tego przepisu i odkryjcie, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć danie niczym z eleganckiej restauracji w waszym własnym domu.
Smacznego!
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Umyj szparagi i usuń ich twarde końce – około 2-3 cm od dołu, powinny naturalnie się przełamać, tam gdzie są już lekko drewniaste 😛 Pozostałą część szparagów pokrój na kawałki o długości około 2-3 cm.
- W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, i smaż je przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- Wrzuć do garnka pokrojone szparagi do garnka i smaż je przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlej bulion warzywny do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż szparagi staną się miękkie.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub blendera kuchennego, aż osiągnie gładką konsystencję.
- Teraz dodaj śmietankę kremówkę do zupy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj zupę przez kilka minut, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Możesz także dodać łyżeczkę świeżego soku z cytryny, aby nadać zupie lekko kwaśny smak.
- Jeśli lubisz ciekawe połączenia podawaj talerz zupy z łyżką konfitury truskawkowej. Możesz użyć też świeżych truskawek.
- Zupę podawaj gorącą. Smacznego!
Składniki
- 2 pęczki białych szparagów, czyli około 1kg
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 l szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki konfitury truskawkowej lub 100 g świeżych truskawek