Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Koktajl truskawkowy bez laktozy(prosty skład)

 Dzisiejsza moja propozycja to prosty koktajl truskawkowy z produktami bez laktozy. Laktoza jest to cukier mleczny, który nie którym osobom szkodzi. Dlatego zmyślą o nich przygotowałam lekki koktajl truskawkowy, który spokojnie wypiją. Zawiera on wiele cennych składników odżywczych, jest przy tym smaczny. Jest to doskonała propozycja na letni podwieczorek. Polecam !

Składniki:

300 g truskawek

200 ml jogurtu bez laktozy

200 ml mleka 2% bez laktozy

50 g ksylitolu

10 g płatków migdałowych

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. W wysokim naczyniu umieszczamy truskawki, mleko, jogurt i ksylitol. Całość miksujemy. Przelewamy w pucharki. Dekorujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy  w lodówce.


Smacznego !


Komentarze

Popularne posty

Drukuj