Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym

Przepis na pierś z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo ziołowym. Danie podane z makaronem smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 500g fileta z kurczaka
  • 500g makaronu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300ml śmietanki 30%
  • 300ml zimnej wody
  • 30g sera parmezan
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju

1. Danie podajemy według uznania z dowolnym dodatkiem ziemniaki, ryż, kasz itp. W tym przepisie użyję makaronu. Makaron gotujemy al dente (4-8 minut w zależności od grubości makaronu)

2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małe paski. Dodajemy do cebuli i smażymy na rumiany kolor.

3. W tym czasie mieszamy śmietankę z wodą. Dodajemy mąkę, skrobie, wszystkie przyprawy oraz starty na małych oczkach ser parmezan.

4. Wymieszane składniki wlewamy do kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowany makaron i całość razem ze sobą łączymy.

Gotowe… Smacznego 😉

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz