Słodkie grossini


"Nowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni domowych hamburgerów.  W każdym razie, ten tydzień nie będzie należał do najnudniejszych. Na poniedziałkową przekąskę proponuję Wam słodkie grissini, włoskie paluszki chlebowe na słodko - słona wersja bardzo przypadła mi do gustu, dlatego postanowiłam spróbować z tymi paluszkami na słodko. Nie zawiodłam się. Jeżeli lubicie te klimaty to wypróbujcie!"

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 1/2  łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • szczypta soli
  • mak, cynamon, pestki słonecznika, cukier
Sposób przygotowania:
 Na samym początku do kubeczka wrzucamy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy.

Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy.
Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je pod przykryciem do miski i odstawiamy  w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gotowe ciasto urywamy po kawałeczku i rolujemy na cienkie paluszki. Każdy paluszek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy lekko wodą i posypujemy makiem, zmielonym cynamonem, albo pestkami słonecznika czy cukrem.

Paluszki pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!