Dutch baby, czyli pieczony naleśnik jest świetną bazą do przeróżnego rodzaju dodatków. Uwielbiamy zajadać się nim w wersji na słodko, ale w wytrawnej znika równie szybko. Z dużą ilością koperku, dodatkiem cytryny i botwinką smakuje świeżo i idealnie sprawdzi się na wiosenny posiłek dla 2-3 osób.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
dodatkowo:
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 pęczka botwinki
- 1 łyżeczka soli maldon
- 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
Patelnię, w której można piec (np. żeliwną) lub formę do pieczenia wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 200 stopni.
Składniki na masę dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
Botwinkę dokładnie myjemy, jeśli buraczki są duże to przekrajamy je na pół lub na ćwiartki.
Rozgrzane naczynie wyjmujemy i smarujemy oliwą. Najlepiej rozprowadzić ją pędzelkiem po całym naczyniu.
Wylewamy masę naleśnikową, na wierzchu układamy botwinkę i od razu przekładamy do piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut.
Gotowy naleśnik posypujemy solą maldon i pieprzem, podajemy na ciepło z plastrami cytryny lub z ulubionymi dodatkami np. sałatą/dipem jogurtowym/fetą itp.
Smacznego :)
Brak komentarzy