Menu Zamknij

Pieczarki faszerowane serem

Pieczarki faszerowane serem to jeden z wielu sposobów przygotowania tych grzybów. Jest to pomysł na prostą, ciepłą przekąskę lub kolację. Farsz, którym napełniłam kapelusze pieczarek przygotowałam z cebuli, pora oraz sera camembert i serka topionego. Natomiast całość przed włożeniem do piekarnika posypałam startym żółtym serem. Oczywiście rodzaj serów można zmienić według własnego uznania. Pieczarki faszerowane serem to pyszne, łatwe i stosunkowo szybkie do zrobienia danie. Robiąc pieczarki faszerowane serem lub innym nadzieniem najlepiej wybierać okazy, które mają duże kapelusze. Idealne do tego są pieczarki Portobello, które smakują tak samo, jak te tradycyjne białe. Charakteryzują się one tym, że mają większe kapelusze, dzięki czemu idealnie nadają się do faszerowania. Ponadto są one bardziej mięsiste i wyraziste w smaku, a kapelusze mają ciemniejszą barwę. Pieczarki faszerowane serem łączą w sobie smaki, które większość z nas lubi. Aromatyczne kapelusze smakują przepysznie i pięknie prezentują się na talerzu.

Pieczarki faszerowane serem

Składniki na Pieczarki faszerowane serem:

  • 6 pieczarek Portobello
  • 1 nieduża czerwona cebula (może być biała)
  • kawałek pora (około 5 cm)
  • 1 ser camembert
  • 50 g startego żółtego sera
  • 50 g kremowego serka topionego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Pieczarki faszerowane serem

Przygotowanie Pieczarek faszerowanych serem:

  1. Pieczarki umyć, dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych, usunąć trzonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (kapeluszem do dołu). Lekko posypać pieprzem i solą.
  2. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w kostkę. Trzonki pieczarek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pora, podsmażyć do miękkości. Dodać pokrojone trzonki pieczarek i chwilę podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię zdjąć z ognia. Dodać serek topiony i wymieszać. Ser camembert pokroić w kostkę, dodać na patelnię i wymieszać.
  3. Tak przygotowanym farszem nadziewać kapelusze pieczarek. Posypać startym żółtym serem.
  4. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać 15-20 minut.
  5. Polecam wypróbować przepis na pieczarki w serowym cieście.
Pieczarki faszerowane serem
Pieczarki faszerowane serem
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Faszerowane ziemniaki z piekarnika - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *