Małosolne ogórki – lubicie?

Moje starsze dzieci są wielkimi fanami małosolnych ogórków i kiedy tylko zaczyna się ogórkowy sezon to oczywiście robimy je kilogramami.

Ja lubię takie już choć 3 dniowe leciutko zakiszone, ale moje dzieciaki i następnego dnia mogą wybierać takie ze słoja 😉

 

 

PRZEPIS MAŁOSOLNE OGÓRKI

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

3 ząbki czosnku

koper – najlepszy kwitnący, ale może być też zielony, świeży

1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody

 

Jak zrobić małosolne ogórki:

Ogórki wrzucamy do miski, zalewamy zimną woda i zostawiamy na pół godziny, potem dokładnie myjemy.

Do słoików wrzucamy p ząbku czosnku i gałązki kopru.

Układamy ciasno ogórki.

Następnie w litrze gorącej wody rozpuszczamy łyżkę soli, zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki.

Odstawiamy choć do następnego dnia, ale moim zdaniem najlepsze na dzień 3.