Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi

kawałek jasnego ciasta z galaretką na wierzchu
Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi


Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi to pyszne połączenie upieczonego ciasta z galaretką i owcami. To idealna propozycja na letnie dni. Spód to klasyczny i bardzo prosty do przygotowania sernik na bazie mielonego białego sera. Natomiast wierzch to krystaliczna przezroczysta galaretka i borówki amerykańskie, które swym kolorem bardzo fajnie kontrastują z bielą ciasta.

Sernik musisz przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga on kilku godzin chłodzenia w piekarniku, a następnie w lodówce. Potem gdy zalejesz go galaretką, musi też spędzić kilka godzin w chłodnym miejscu.

I jeszcze słowo odnoście przygotowywania: staraj się nie miksować zbyt długo składników i nie napowietrzać zbyt mocno ciasta, bo podczas pieczenia mocno urośnie,  a potem opadnie. Po upieczeniu sernika, gdy będziesz chciała wylać galaretkę, warto jest go zabezpieczyć folia aluminiową i dopiero wtedy założyć obręcz tortownicy,  żeby galaretka nie wyciekła.

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na sernik:


Po więcej inspiracji zapraszam Cię na mój profil na Facebooku → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity


trójkątny kawałek ciasta z borówkami amerykańskimi

 

Pieczony sernik z galaretką i borówkami amerykańskimi

Proporcje na tortownicę 24 cm
Czas przygotowania:
Składniki:
  • 1000 g białego sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek 
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 krystaliczna galaretka
  • borówki amerykańskie
  •  

    Wykonanie

    • Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. 
    • W misce zmiksuj biały ser z obydwoma cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. 
    • Po tym wlej kremówkę, zmiksuj i dodawaj partiami przesianą mąkę. Zmiksuj. 
    • Piekarnik nagrzej do 165 stopni, na dnie postaw naczynie z wodą. 
    • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a całą tortownicę owiń z zewnątrz folią aluminiową. Masa jest rzadka i może wyciekać. 
    • Sernik piecz przez 90 minut. 
    • Po upieczeniu wyjmij naczynie z wodą, a sernik wystudź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie zimny schowaj go do lodówki na minimum 5 godzin.
    • Po tym czasie galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku.
    • Gdy zacznie tężeć wylej ją delikatnie na sernik, a potem ułóż borówki. 
    • Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

     


    Komentarze