Zupa ze szparagami

0 0
Zupa ze szparagami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Masło roślinne: 2 łyżki
Ziemniaki: 600g
Czosnek: 4 ząbki
Bulion warzywny: 1,5 litra
Groszek mrożony: 150g
Szparagi zielone: 500g
Masło roślinne: 2 łyżki
Śmietanka roślinna: 200 ml
Koperek: 1 pęczek
Pieprz i sól: do smaku

Kwintesencja wiosny, zawarta w miseczce PYSZNEJ zupy szparagowej!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Szparagi są warzywem typowo sezonowym. W sklepach jest ich zatrzęsienie od połowy kwietnia do końca czerwca. W tym okresie zawsze mam w domu przynajmniej jeden pęczek szparagów, z których staram się ukręcić coś smakowitego. Dzisiaj miałem ochotę na prostotę i klasykę… Tak właśnie powstała zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem. Dla mnie to jest właśnie smak wiosny.

Zupa ze szparagami

Razem ze wspomnianymi szparagami, na wiosnę pojawiają się również młode ziemniaki, których nie mogło zabraknąć w dziejscym przepisie. Ich skórka jest tak delikatna, że nie trzeba ich obierać, a dzięki temu sama zupa szparagowa wygląda na bardziej rustykalną i swojską. W połączeniu ze śmietanką, koperkiem i zielonym groszkiem, otrzymujemy sycącą, smakowitą i delikatną zupę, która z pewnością każdemu zasmakuje.

U mnie zupa była podana w towarzystwie równie wiosennych kanapek. Świeże bułeczki, twarożek z tofu, rzodkiewka, szpinak i pomidor… Niby nic wymyślnego, ale to w prostocie drzemie siła! Taki lunch mógłbym jeść codziennie.

Zupa ze szparagami

Zupa ze szparagami – KĄCIK PORAD

  • Roślinną śmietankę z powodzeniem możesz zastąpić również mleczkiem kokosowym, które świetnie będzie tutaj pasowało.
  • Szparagi nie mogą długo się gotować, ponieważ stracą na swoim cudownym kolorze, teksturze i smaku. Właśnie dlatego tak ważne jest dodanie ich na sam koniec.

Szukasz więcej smakowitych inspiracji ze szparagami w roli głównej? Zobacz koniecznie przepis na makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, risotto ze szparagami, krem ze szparagów oraz hummus ze szparagami. To cudowne warzywo ma być tylko dodatkiem do obiadu i nie wiesz jak je przyrządzić? Zobacz mój poradnik jak upiec zielone szparagi, z którego wszystkiego się dowiesz.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Masło roślinne: 2 łyżki
Ziemniaki: 600g
Czosnek: 4 ząbki
Bulion warzywny: 1,5 litra
Groszek mrożony: 150g
Szparagi zielone: 500g
Masło roślinne: 2 łyżki
Śmietanka roślinna: 200 ml
Koperek: 1 pęczek
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić zupę szparagową?

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła roślinnego i smaż cebulę przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

2
Gotowe

Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę (jeśli są młode, to nie musisz ich obierać), czosnek posiekaj i dodaj do garnka. Wymieszaj i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie wlej bulion i gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj groszek.

3
Gotowe

W międzyczasie umyj szparagi i odkrój lub odłam ich końce. Pokrój je na kilka części, tak aby nie były dłuższe niż 5cm. Na patelni rozgrzej masło roślinne i smaż szparagi przez 1-2 minuty, uważając aby się nie przypaliły.

4
Gotowe

Do zupy dodaj szparagi i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę, posiekany koperek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupa ze szparagami jest gotowa. Smacznego!

Racuchy z truskawkami
previous
Racuchy z truskawkami
Tofucznica, czyli tofu na śniadanie
next
Tofucznica
Racuchy z truskawkami
previous
Racuchy z truskawkami
Tofucznica, czyli tofu na śniadanie
next
Tofucznica
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julia

Czy tę zupę można zrobić z zamrożonych zdrewniałych końcówek szparagów?

Konrad Budzyk

Nie robiłem, nie wiem niestety 🙁

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x