Ta zupa to prawdziwa poezja smaku! Jeśli kochacie jarzynowe zupy ze śmietaną lub klasyczną kalafiorówkę, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zupa ma delikatny smak i kremową konsystencję nawet bez blendowania, a mleko dodaje lekkości i subtelności, podkreślając naturalny smak kalafiora.
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Młodego kalafiora rozdziel na różyczki. Odkrój i wyrzuć twarde łodygi. Marchew obierz i pokrój w półplasterki.
- W dużym garnku rozgrzej olej lub masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i lekko się zarumieni.
- Dodaj różyczki kalafiora do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby dobrze się podsmażyły. Dodaj marchew.
- Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj mleko. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki.
- Przypraw zupę solą, sokiem z cytryny i pieprzem do smaku.
- Podaj zupę z kalafiora z dodatkiem świeżego koperku lub natki pietruszki.
Składniki na 3 duże porcje
- 1 młody kalafior
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra bulionu warzynego
- 1/2 litra mleka 2% tłuszczu
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu (najlepiej białego)
- sól do smaku
- świeży koperek lub pietruszka do dekoracji