Szybka babka czyli coś słodkiego prawie z niczego

Szybka babka czyli coś słodkiego prawie z niczego
8.4/10 - (5 votes)
Dzisiajszy przepis jest dla wszystkich, tych co dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni i dla tych którzy są mistrzami piekarnika, ale czasami im się po prostu nie chce, a przydało by się coś słodkiego do kawy, dla gości czy po prostu na deser dla rodziny.
Ta babka to taki mój wypiek awaryjny. Składniki do niej w zasadzie zawsze mam w domu. Przygotowanie jej to chwila.
To ciasto które łatwo zmienić i dodstosować do własnych gustów, wystarczy dodać ekstrakt waniliowy lub rodzynki, kawałki czekolady czy skórkę z cytryny albo pomarańczy i już mamy inny smak.
Bardzo polecam.
  • 2 szklanki ( 300 g ) mąki pszennej najlepiej tortowej
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl ( 225 g ) cukru
  • 260 g śmietany 18 %
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo opcjonalnie :
  • ekstrakt waniliowy
  • rodzynki
  • orzechy
  • skórka cytrynowa lub pomarańczowa
  • kawałki czekolady

Szybka babka czyli coś z niczego

Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać śmietanę i masło, dokończyć ubijanie, aż składniki się połączą.
Ustawić mikser na mniejsze obroty i partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu można dodać kawałki czekolady, rodzynki czy orzechy. Wymieszać
Formę keksową 30×15 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
Masę przelać do przygotowanej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym  do 180º C przez ok. godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i wyjąć z formy.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Szybka babka czyli coś z niczego

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here