Bezglutenowa sałatka meksykańska to pyszne danie, które składa się z wielu kolorowych i pożywnych składników. Do jej przygotowania potrzebujemy czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej fasoli i bardzo nietypowego składniku, a mianowicie makaronu bezglutenowego.

Ta sałatka meksykańska to idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu ani innych szkodliwych dla zdrowia składników. Jest łatwa i szybka do przygotowania, a jej smak i kolorowy wygląd z pewnością zachwycą każdego konesera dobrego jedzenia.

Bezglutenowa sałatka meksykańska to doskonałe danie na letnie przyjęcia lub jako lekki obiad w ciepłe dni. Możemy ją również podać, jako dodatek do dań z grilla. Zabierając ją w pojemniku będzie idealnym lekkim daniem na pikniku.

Na moim blogu znajdziecie także inne propozycja na dania bezglutenowe. Dla wielbicieli mięsa mamy pyszny Bezglutenowy hamburger, ale też danie wywodzące się z Grecji – Bezglutenową pitę z kurczakiem.

Bezglutenowa sałatka meksykańska składniki na sałatkę

  • 200 g makaronu bezglutenowego Orecchiette Incola
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 400g czerwonej fasoli
  • 400g kukurydzy
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 100g sera żółtego
  • 6 rzodkiewek
  • 100g kabanosów
  • odrobina szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu bezglutenowego
  • sól
  • pieprz
Bezglutenowa sałatka meksykańska

W tym przepisie wykorzystuję makaron bezglutenowy firmy Incola, wybrałem rodzaj Orecchiette bo potrzebowałem kształtu i wielkości odpowiadającemu niewielkiej kostce, w którą pokroimy pozostałe składniki.

Makaron jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej, jest zrobiony z mąki kukurydzianej, skrobi kukurydzianej i płatków ziemniaczanych.

Majonez możecie również przygotować w domu -> przepis na mojonez w 3 minuty. W sklepach znajdziecie również kabanosy ze znakiem przekreślonego kłosa, będziecie mieli pewność, że kabanosy są bezglutenowe.

Guacamole składniki

  • 1 awokado
  • sok z połówki limonki
  • 1 pomidor malinowy
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Bezglutenowa sałatka meksykańska

Bezglutenowa sałatka meksykańska przepis

Przygotowanie sałatki meksykańskiej zaczynamy od ugotowania makaronu. Gotujemy go w osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. W ten sposób zatrzymamy proces gotowania, aby makaron nie zrobił się zbyt miękki, a dwa się nie posklejał.

Kukurydzę oraz czerwoną fasolę dokładnie odsączamy z zalewy.

Czerwona cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, cebula nada ostrości sałatce. Czerwoną paprykę, rzodkiewkę, żółty ser i kabanosy kroimy w kostkę. Staramy się, aby wszystko było pokrojone w miarę równą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki przekładamy do miski

Bezglutenowa sałatka meksykańska

Dodajemy również odsączoną fasolę i kukurydzę. Oraz ugotowany wcześniej makaron.

Sałatka meksykańska

Majonez mieszamy z jogurtem i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do sałatki idealnym dodatkiem jest guacamole oraz nachos.

Guacamole przepis

Guacamole
Guacamole

Guacamole to popularny dip meksykański, który charakteryzuje się kremową konsystencją i intensywnym smakiem. Do jego przygotowania potrzebujemy dojrzałych awokado, cebuli, pomidora, papryczki chilli, czosnku, soku z limonki, soli i pieprzu.

Awokado przetnij, wyciągnij pestkę i wydrąż łyżeczką do miski. Następnie dokładnie rozgnieć widelcem na gładką, kremową masę. Do guacamole najlepiej jest użyć dojrzałego awokado.

Pomidora pokrój na drobną kostkę i dodaj do miski. Możecie na początku sparzyć pomidora i obrać go ze skórki.

Czosnek obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj czosnek oraz sok z połówki cytryny. Możecie dodać również odrobinę papryczki chilli, aby smak guacamole był jeszcze bardziej wyrazisty.

Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!