Surówka koperkowa

Dzień dobry

Zapraszam was dzisiaj do wypróbowania przepisu surówka koperkowa z kapustą. Szczególnie teraz kiedy kapusta jest młoda, wychodzi bajecznie pysznie.

Osobiście uważam, że dzień bez surówki to dzień stracony. Bardzo lubię takie właśnie mieszanki poszatkowanych i doprawionych warzyw i nie wyobrażam sobie bez takiego dodatku drugiego dania. Niektórzy jednak z moich domowników nie tykają surówek i dużo bardzie wolą pojedyncze warzywa, poszatkowane ale niezmieszane 😉 Wiórki kapusty, marchewkę w słupki jak najbardziej ale zmieszane – nie.

A wy lubicie surówki?

 

Sprawdźcie PRZEPISY NA OBIADY W MAJU.

 

 

PRZEPIS SURÓWKA KOPERKOWA

Składniki:

0,5 główki młodej kapusty

1 mała marchewka

0,5 pęczka kopru

1 ogórek kiszony

1 plaster cebuli

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki majonezu

sól

 

 

Jak zrobić surówkę koperkową:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści a następnie szatkujemy bardzo drobno.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.

Koperek siekamy drobno.

Ogórek kiszony siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce.

Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę.

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, oprószamy solą i skrapiamy cytrynowym sokiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.

Dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku.

 

 

Po więcej inspiracji lifstyle zapraszam na mój Instagram.