Grillowane krewetki w azjatyckim stylu


 


 

Dziś mam dla Ciebie ciąg dalszy grillowych inspiracji. Tym razem będą to grillowane krewetki w azjatyckim stylu. Uwielbiam grillować owoce morza, bo ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a poza tym są niskokaloryczne, a przy tym bardzo zdrowe. Składają się w przeważającej części z białka, więc ich obróbka termiczna trwa dosłownie kilka minut.

Z reguły kupuję mrożone surowe krewetki, które są już obrane - mają tylko ogonek - i oczyszczone. Takie krewetki są mrożone tuż po złowieniu, czyli są bardzo świeże. W takim układzie mamy pewność, że po rozmrożeniu będą pyszne i nie grozi nam zatrucie, spowodowane np. złymi warunkami podczas transportu świeżych owoców morza do Polski.

Te pyszne krewetki zyskają swój azjatycki charakter dzięki dwóm sosom: sojowemu i rybnemu. Gdy ich użyjesz, danie nie będzie już wymagało dodawania soli, ponieważ sosy są same w sobie dosyć słone. Kolejny dodatek, który bardzo się lubi z kuchnią orientalną, to sezam. Możesz użyć tego klasycznego, lub też czarnego.

Pamiętaj, aby nie "przeciągnąć" krewetek, czyli nie grillować ich zbyt długo. W przepisie nie podaję dokładnego czasu grilowania, bo wszystko zależy od rodzaju grilla, jego mocy czy też wielkości krewetek. Te owoce morza będą gotowe do jedzenia, gdy ze wszystkich stron nabiorą delikatnego różowego koloru.

Na blogu znajdziesz również inne inspiracje z krewetkami z grilla:


Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam Cię na mojego Fb → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatityhttps://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity

 


krewetki z grilla z cytryną

Grillowane krewetki w azjatyckim stylu

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania

Składniki:

  • 500 g świeżych krewetek z ogonkami 
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Wykonanie

  • Chili pokrój w cienkie paseczki.
  • Krewetki wrzuć do sporej miski. Dodaj chili, kolendrę, sezam, obydwa sosy, pieprz i oliwę.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, miskę przykryj i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Po tym czasie rozgrzej grilla, na ruszcie połóż żeliwną płytę lub patelnię.
  • Wyłóż krewetki i grilluj na średnim ogniu, aż białko się w nich zetnie i nabiorą różowego koloru.
  • Od razu podawaj, przed podaniem skrop je sokiem z cytryny.



obrane krewetki z grilla z kolendrą


Komentarze