Najlepsza marynata do karkówki na grilla

3 min read
najlepsza marynata do karkówki na grilla

Poznaj moje 2 najlepsze marynaty do karkówki na grilla. Idealnie dobrane przyprawy sprawiają, że mięso jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Dowiedz się jak marynować i grillować karkówkę, aby była miękka i soczysta.

na górze karkóœka w marynacie pomidorowej a na dole w musztardowej

Marynata miodowo musztardowa do karkówki na grilla

Składniki:

Podane składniki są na 1 kg karkówki.

  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka do wyboru: kolendry, oregano, tymianku, bazylii, majeranku, rozmarynu
  • po płaskiej łyżeczce soli i świeżo zmielnego pieprzu czarnego
skłądniki na marynatę miodowo musztardową

Sposób wykonania:

Do miseczki wrzucam miód oraz musztardę. Wlewam także oliwę z oliwek lub olej roślinny. Wszystko mieszam ze sobą i rozcieram miód, aż powstanie jednolita konsystencja.

Następnie wsypuję 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz do wyboru 1 łyżkę: kolendry, oregano, tymianku, bazylii, majeranku lub rozmarynu. Na koniec wsypuję też po płaskiej łyżeczce soli i świeżo zmielnego pieprzu czarnego.

Wszystko mieszam łyżką, aż składniki się połączą i otrzymam jednolitą marynatę.

Marynata pomidorowo musztardowa do karkówki na grilla

Składniki:

Podane składniki są na 1 kg karkówki.

  • 2 czubate łyżki kechupu
  • 2 płaskie łyżki musztardy
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka tymianku (lub kolendry, oregano, bazylii, majeranku, rozmarynu)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • po płaskiej łyżeczce soli i świeżo zmielnego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
składniki na marynatę pomidorowo musztardową

Sposób wykonania:

Do miseczki wrzucam 2 czubate łyżki kechupu oraz 2 płaskie łyżki musztardy. Wlewam też 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Wszystko mieszam ze sobą łyżką, aż otrzymam jednolitą masę.

Ząbki czosnku obieram z łupinek i drobno siekam lub miażdżą, po czym dodaję do miseczki.

Następnie wsypuję 1 łyżkę ziół prowansalskich, 1 łyżkę tymianku, który czywiście możesz zastąpić na przykład: kolendrą, oregano, majerankiem lub rozmarynem. Na koniec wsypuję łyżeczkę papryki czerwonej.

Wszystko mieszam ze sobą, aż otrzymam jednolitą konsytencję marynanty.

2 marynaty do karkówki na grilla

Na zdjęciu po lewj maryna pomidorowo musztardowo, a po prawej marynata miodowo musztradowa. Oczywiście obie marynaty zawierają sporą ilość aromatycznych przypraw.

Marynuję karkówkę na grilla

zamarynowane kawałki karkówki

Karkówkę kroję na plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster kładę w pojemniku lub misce i smaruję marynatą. Czynność oczywiście powtarzam dla każdego kawałka mięsa. Tak przygotowaną karkówkę przykrywam i odkłdam na najniższą szufladę lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc lub dobę. Najdłużej zdażyło mi się trzymać w lodówce karkówkę 2 dni w marynacie i mięso było dobre. Ocet zawarty w musztardzie doskonale zmiękcza mięso podczas marynowania.

Wyjmuję mięso z lodówki na minium godzinę przed planowanym grillowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej.

Na dobrze rozgrzanego grilla, umieszczam marynowaną karkówkę na tacce. Griluję pod przykryciem, aż się zarumieni. Pod koniec grillowania możesz też mięso lekko polać piwem. Dzięki temu karkówka będzie soczysta i smaczna.

Życzę udanego grillowania i smacznego! PS. To mój jubileuszowy przepis nr 400 na blogu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *