Jajka po wiedeńsku
Jedliście kiedyś jajka po wiedeńsku? To te urocze jajka z kremowym, rozpływającym się żółtkiem podawane elegancko w szklance. Te jajka robi się bardzo prosto, a są przepyszne! Oto przepis na te najprostsze, które umilą Wam śniadanie.
Jajka po wiedeńsku
Czas przygotowania: 6 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajko wbijamy do żaroodpornej szklanki lub słoiczka. Wstawiamy do rondelka z wodą (tak, aby woda sięgała do wysokości jajka) i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmujemy, dodajemy łyżeczkę masła, posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem.
- Podajemy z chlebem i ulubionymi warzywami.
Smacznego!
Jeżeli kochacie płynne żółtko to zasmakują Wam też kanapki z awokado i jajkiem w koszulce, szakshouka z bakłażanem czy te gofry. I wiele innych propozycji z zakładki śniadania.
Zobacz także:
Keto gofry kokosowe z kremem orzechowym
Najprostsza tofucznica - wegańska jajecznica
Orkiszowe placuszki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami i mas...
Najprostszy pudding chlebowy z owocami i o tym, co zrobić z ...
Bananowo - marchewkowe muffiny owsiane
Dutch baby z ricottą i pieczonymi pomidorkami
Wegetariański ramen z grzybami
Migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem
Orzechowe noodle z jackfruitem i sosem pad thai
Wegańskie ceviche z bobem i awokado