Młode ziemniaki zapiekane z porem, cukinią i oscypkiem | Sos z bryndzą | Mienta blog
Warzywa

Młode ziemniaki zapiekane z porem, cukinią i oscypkiem | Sos z bryndzą

Pojawienie się w warzywniaku młodych ziemniaków cieszy jeszcze bardziej niż pojawienie się szparagów. A tak na poważnie, nastał mój ulubiony wiosenny sezon, na straganach coraz więcej skarbów, więc warto korzystać. Dziś polecam pieczone młode ziemniaki z cukinią, porem i dodatkiem oscypka. Sos z bryndzą komponuje się z tym daniem znakomicie!

mlode ziemniaki zapiekane z porem cukinia i oscypkiem sos z bryndza 2 - Młode ziemniaki zapiekane z porem, cukinią i oscypkiem | Sos z bryndzą

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 mała cukinia
  • 1 por
  • 1 cebula dymka
  • 1 średni oscypek lub 4-5 małych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego Ponzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub ulubionych przypraw

dodatkowo:

  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku

sos z bryndzy:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 60 g bryndzy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie posiekana mięta

Ziemniaki szorujemy i gotujemy do miękkości (nie do rozgotowania).

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Cukinię i pora kroimy w 1/2 cm plastry.

Dymkę siekamy, oscypki kroimy w mniejsze kawałki.

Oliwę mieszamy z ponzu, sokiem z cytryny, miodem, czosnkiem i przyprawami.

Wszystkie składniki układamy w formie do pieczenia, polewamy dressingiem i pieczemy 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą.

Upieczone danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem.

Smacznego :)

mlode ziemniaki zapiekane z porem cukinia i oscypkiem sos z bryndza 3 - Młode ziemniaki zapiekane z porem, cukinią i oscypkiem | Sos z bryndzą

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj