Pojawienie się w warzywniaku młodych ziemniaków cieszy jeszcze bardziej niż pojawienie się szparagów. A tak na poważnie, nastał mój ulubiony wiosenny sezon, na straganach coraz więcej skarbów, więc warto korzystać. Dziś polecam pieczone młode ziemniaki z cukinią, porem i dodatkiem oscypka. Sos z bryndzą komponuje się z tym daniem znakomicie!
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 1 por
- 1 cebula dymka
- 1 średni oscypek lub 4-5 małych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego Ponzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków lub ulubionych przypraw
dodatkowo:
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
sos z bryndzy:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 g bryndzy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie posiekana mięta
Ziemniaki szorujemy i gotujemy do miękkości (nie do rozgotowania).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Cukinię i pora kroimy w 1/2 cm plastry.
Dymkę siekamy, oscypki kroimy w mniejsze kawałki.
Oliwę mieszamy z ponzu, sokiem z cytryny, miodem, czosnkiem i przyprawami.
Wszystkie składniki układamy w formie do pieczenia, polewamy dressingiem i pieczemy 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Upieczone danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy