Omlet cesarski



Lubicie słodkie śniadania? A może macie ochotę na prosty, puszysty omlet o maślanym, aksamitnym smaku? Nic trudnego! wystarczy chwila, kilka składników i dobre chęci. A idealne słodkie śniadanie będzie w zasięgu ręki. Omlet ten kojarzy mi się z idealnym niedzielnym śniadaniem do łóżka przynoszonym w dzieciństwie przez moją babcie. Nie muszę chyba mówić, że brakuje mi tamtych chwil? Przynajmniej smak mogę odwzorować! Wy również :) Zapraszam na omlet cesarski.
Składniki:
  • 5 dużych wiejskich jaj
  • 3,5 łyżki cukru
  • 150 g mąki
  • 250 g mleka
  • masło do smażenia (plus łyżeczka oleju)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
Białka wbijamy do miski, miksujemy na sztywno.
W drugiej misce łączymy żółtka z cukrem następnie dolewamy mleko i dodajemy przesianą mąkę.

Wszystko delikatnie mieszamy a następnie dodajemy ubite białko.
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy masło i dolewamy olej. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy. Smażymy około 1,5 minuty na średnim ogniu, tak aby spód się ściął ale nie przypalił. Po tym czasie przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Pod koniec smażenia omlet przecinamy na małe kawałki i jeszcze chwilę podsmażamy. Gotowy omlet przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem i ulubionymi owocami.
Smacznego!


Komentarze