Piersi kurczaka gotowane w szybkowarze – danie bardzo szybkie i smaczne.

Tym razem ich smak robiła tapenada czyli pasta z oliwek, w tym przypadku czarnych. Ona jest naprawdę bardzo konkretna i wyrazista i niewiele jej trzeba by całe danie miało charakterystyczny smak.

Dodałam do tego marchewki i odrobinę pora, bo lubię potem pokrojone w kawałki mięso z powrotem zanurzyć w sosie i lubię jak w nim są kawałki warzyw.

 

PRZEPIS PIERŚ KURCZAKA Z TAPENADĄ

Składniki:

  • 2-3 piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • nieduży kawałek pora
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżeczki tapenady z czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżych listków bazylii
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100ml wody

 

Jak zrobić pierś kurczaka z tapenadą:

Do garnka szybkowaru wlewamy wodę.

Piersi kurczaka smarujemy tapenadą, miodem i przeciśniętymi ząbkami czosnku.

Wkładamy je do naczynia szybkowaru.

Posypujemy solą i przyprawą do kurczaka.

Dodajemy marchewkę i pora pokrojone w kostkę i listki bazylii.

Zamykamy garnek i gotujemy pod ciśnieniem 15 min.

Po ugotowaniu mięso rwiemy na kawałki i podajemy w sosie.