Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości).

Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne.

Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem czosnkowym, albo z twarogiem ze szczypiorkiem czy z jajkiem i pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie.

Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji.

 

 

PRZEPIS PROZIAKI Z PATELNI

Składniki:

  • 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500g mąki orkiszowej jasnej

 

Jak zrobić proziaki z patelni:

  1. Najpierw do miski wsypujemy mąkę.
  2. Potem dodajemy sól, cukier, sodę i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce.
  4. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę.
  5. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę.
  6. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm).
  7. Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce.
  8. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( w miejsce ciepłe, bez przeciągów).
  9. Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron.