Babka zebra na białkach


Babka zebra na białkach to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które pozostały po upieczeniu np. mazurków. Babka jest puszysta, bardzo smaczna i prosta do przygotowania 🙂

Babka zebra na białkach

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 7 białek
  • 170 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło. Ostudzić.

Białka ubijać ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie wsypać przesianą mąkę (1 i 1/3 szklanki), proszek do pieczenia i wlać roztopione masło. Zmiksować.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Zmiksować.

Niedużą formę do babki wysmarować masłem i delikatnie obsypać bułką tartą. Nakładać na przemian po dwie pełne łyżki białej i ciemnej masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Babka zebra

Ciasto makowe z białek

Babka łaciata

Babka z orzechami laskowymi

Babka budyniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *