Biszkoptowa tarta żurawinowa
Na koniec miesiąca i z początkiem okresu przedświątecznego zapraszam Was na biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty. Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 żółtka
- jajko
- 150 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mleka
- 80 g mąki pszennej
- szklanka świeżej żurawiny wielkoowocowej
- cukier puder do posypania ciasta
Do miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut.
Przygotowujemy masę biszkoptową:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania dosypujemy mąkę i mieszamy łyżką.
Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika, a następnie układamy na jego wierzchu umytą żurawinę. Całość zalewamy gotową masą biszkoptową, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 180`C. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
ciasto prezentuje się obłędnie! :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńale bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńO mniam, z żurawiną to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń