Galaretka z kurczaka.

Pyszna, aromatyczna i tania galaretka z kurczaka. Można ja przygotować również z resztek rosołu z niedzieli. Doskonala jako przekąska na Święta lub imprezę. Do galaretki można dodać ulubione dodatki np.: jajko, kukurydzę czy groszek konserwowy. Ważne aby było smacznie i kolorowo. Przed podaniem galaretka powinna być, dla wyrazistszego smaku, skropiona sokiem z cytryny lub octem.

Składniki:

  • 1 mały kurczak
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 litry zimnej wody
  • sól do smaku
  • 50 g żelatyny, lub ilość według instrukcji na jej opakowaniu
  • Do ozdoby:
  • pokrojone mięso z ugotowanego kurczaka
  • 1 – 2 jajka
  • papryka czerwona
  • marchewka z bulionu
  • natka pietruszki
  • groszek konserwowy i mrożony
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Kurczaka poćwiartować i przełożyć do dużego garnka. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Całość zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania na małym grzaniu. Kiedy woda się zgotuje dodać sól i gotować do momentu aż kurczak i warzywa będą miękkie.

Jeśli podczas gotowania na powierzchni pojawią się szumy, ściągnąć je łyżką cedzakową.

Kiedy bulion i kurczak będą juz gotowe, wyłowić kurczaka i warzywa z garnka a bulion przecedzić do innego garnka. Do gorącego bulionu dodać żelatynę i rozpuścić mieszając. Nie gotować.

Dno naczynia lub naczyń, w których przygotowywać będziecie galaretkę ozdobić jajkiem, marchewką, groszkiem lub ulubionymi dodatkami. Następnie dodać sporą ilość ugotowanego i pokrojonego w kostke kurczaka.

Całość delikatnie zalać bulionem. Galaretki włożyć do lodówki na noc, do stężenia.

Na drugi dzień galaretki wyjąć z foremek, można ułatwić sobie zadanie, wkładając naczynie z galaretką na chwile do ciepłej wody.

Galaretki ozdobić według uznania i przed podaniem podawać je z octem lub sokiem z cytryny.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij