Podawałam kurczaka śródziemnomorskiego z tym puree i goście byli zachwyceni.
Składniki na 4 porcje:
? 8 podudzi kurczakowych
? sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
? 5 łyżek oleju
? 3 łyżki ziarna sezamowego
Sos poblano mole czekoladowy
? 5 ząbków czosnku
? 1 cebula
? 1 ostra papryczka
? 1 papryka zielona i czerwona
? 1 puszka pomidorów bez skórki
? 3 łyżki orzechów ziemnych
? 3 łyżki migdałów i rodzynek
? 3 łyżki oleju
? 5 ziaren pieprzu czarnego
? 5 goździków
? 1/2 łyżeczki cynamonu
? 1 łyżeczka soli i cukru
? 1/2 czekolady gorzkiej
Puree z kukurydzy
? 2 puszki kukurydzy
? 3 ząbki czosnku
? sól, pieprz do smaku
? 2 łyżki masła
Wykonanie:
Kurczak
? Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso z kości formułując goloneczki.
? Przyprawić solą, pieprzem i paprykami.
? Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.
Sos
? Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym obrać ze skórki.
? Pieprz ziarnisty i goździk utłuc w moździeżu.
? Czosnek i cebulę obrać i pokroić.
? Papryki i papryczkę pokroić.
? Rozgrzać olej, przesmażyć ostrą papryczkę, dodać czosnek i cebulę, posolić.
? Dodać paprykę i chwilę poddusić.
? Następnie wrzucić pomidory, orzechy, migdały, rodzynki i utłuczone przyprawy.
? Doprawić resztą przypraw i dusić często mieszając przez 10-15 minut.
? Gdy sos będzie za gęsty dolać wody.
? Gotowy zmiksować dokładnie, dodać kostki czekolady gorzkiej i zagotować.
? Upieczone podudzia włożyć do sosu.
Puree
? Odcedzone ziarna kukurydzy zalać gorącą wodą, odcedzić i dokładnie zmiksować.
? Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
? Rozgrzać masło, przesmazyć kukurydzę z czosnkiem, doprawić.
? Podawać podudzia zanurzone w gęstym sosie, posypane uprażonym sezamem z puree kukurydzianym.