Tort Śmieciuch

Tort Śmieciuch tocokocham.com

Przepis tak stary jak mój najstarszy pożółkły zeszyt z przepisami. Ostatni raz robiłam ten tort dość dawno, aż przyszła pora na powrót do przeszłości i oto jest. Prosty, szybki i zawsze się udaje. Nikt nie widzi czy biszkopt wyrósł, masy nie trzeba ucierać i nie ma problemu ze składaniem w całość, dekoracja również bardzo prosta.

Składniki:
Biszkopt ciemny i jasny
? 6 jajek
? 1 szklanka mąki + 2 łyżki
? 1 szklanka cukru/ 250 ml
? 2 łyżki kakao
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
? 2 galaretki czerwone/ 2 szklanki wody/ 500 ml
? 2 galaretki zielone/ 2 szklanki wody/ 500 ml
? 3 szklanki śmietany 30%/ 750 ml
? 3 łyżki cukru pudru
? 8 łyżeczek żelatyny
Wierzch
– 1 galaretka brzoskwiniowa
– 1 puszka brzoskwiń w puszce
Wykonanie:
Biszkopty
? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
? Wsypać 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką nie ubijając.
? Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki i wymieszać.
? 2 prostokątne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich masę biszkoptową.
? Piec w 180 st.C przez 10 minut każdą osobno.
? Po wystudzeniu oba biszkopty pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm.
? Galaretkę czerwoną i zieloną rozpuścić każdą w 2 szklankach gorącej wody.
? Rozpuszczoną wylać do płaskich naczyń wysmarowanych delikatnie olejem, aby łatwo było ją wyjąć.
? Po stężeniu objechać galaretkę nożem wokół obwodu naczynia i wyjąć na deskę do krojenia.
? Galaretkę pokroić w taką samą kostkę jak biszkopty.
? W dużej misce delikatnie przemieszać biszkopty z galaretką.
? Przygotować okrągłą tortownicę, moja o średnicy 26 cm, spód wyłożyć folią spożywczą, a boki delikatnie posmarować olejem.
? Żelatynę zalać taką ilością zimnej wody, aby przykryła proszek. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącej wodzie – razem ma być nie więcej niż 3/4 szklanki płynu.
? Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać ciepłą żelatynę i bardzo szybko wymieszać na wysokich obrotach.
? Teraz w bardzo szybkim tempie wymieszać śmietanę z biszkoptami i galaretkami. Masa w trakcie mieszania zacznie tężeć. Natychmiast przełożyć ją do tortownicy i dokładnie ucisnąć rękami namoczonymi w ciepłej wodzie.
Dekoracja
? Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić do stężenia.
? Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w plastry, które następnie trzeba ułożyć ozdobnie na wierzchu tortu. Wstawić do lodówki.
? Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewać po łyżce na brzoskwinie – są zimne więc szybko stężeje.
? Wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Tort Śmieciuch tocokocham.com
Tort Śmieciuch tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: