Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami tocokocham.com
Sernik z brzoskwiniami to bardzo popularne ciasto „imieninowe”, które gościło chyba w każdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji.

Składniki:
Ciasto kruche
? 3 szklanki mąki
? 250 g masła
? 3 łyżki cukru
? 5 żółtek
? 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
? 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica
? 250 g masła
? 3/4 szklanki cukru pudru
? 5 jajek
? 2 budynie śmietankowe
Piana
? 5 białek
? 1 szklanka cukru
? 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
Ciasto kruche
? Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia.
? Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami.
? 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
? Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa.
Ser
? Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując.
? Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach.
? Na koniec wymieszać z budyniem.
? Połowę masy serowej wylać na kruche ciasto.
? Położyć na ser pokrojone brzoskwinie, zalać resztą masy serowej.
? Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka.
? Pianę wyłożyć na ser.
? Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na pianę z białek.
? Piec 40 minut w temperaturze 180 st.C.
? Podawać posypane cukrem pudrem.
Porcja na dużą blachę 40/25 cm.
Sernik z brzoskwiniami tocokocham.com
Sernik z brzoskwiniami tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: