Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami

Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami tocokocham.com

Wieczorem bawimy się ze Sławkiem na finale Blogerchefa w pięknym ośrodku Columna Medica, dlatego dzisiejsze danie będzie proste i szybkie w przygotowaniu, zarazem zdrowe i smaczne.

Składniki:
? 400 g makaronu świderki – 1 opakowanie
? 1 polędwiczka wieprzowa
? 1 mała cukinia
? po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
? pęczek szparagów zielonych
? kilka pomidorków koktajlowych
? sól, pieprz do smaku
? 2 łyżki sosu sojowego
? 1 łyżeczka oregano
? szczypta rozmarynu
? 150 g sera żółtego
? 1 duża śmietana 18% – 400 g
Wykonanie:
? Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
? Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy.
? Paprykę pokroić w paski.
? Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski.
? Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła.
? Szparagi wrzucić na wrzącą wodę z solą i odrobiną cukru i gotować 5 minut, po czym przelać zimną wodą.
? Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
? Wymieszać makaron z poledwiczką, przesmażonymi warzywami, serem i śmietaną.
? Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na wierzchu szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
? Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut.
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami tocokocham.com
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami tocokocham.com
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: