Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki

Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki tocokocham.com

Smorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam ten sposób z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać kilka miesięcy na efekt.

Składniki:
? 1,5 kg czarnej porzeczki
? 2 litry wody
? 1 kg cukru
? 1,5 litra wódki
? 0.5 litra spirytusu
Wykonanie:
? Porzeczki zalać wodą i gotować 15 minut.
? Odcedzić pozostawiając na sitku, przemieszać, aby uzyskać cały sok i częściowo miąższ.
? W gorącym soku rozpuścić cukier.
? Po wystygnięciu soku dodać wódkę i spirytus.
? Rozlać do butelek.
? Można pić następnego dnia.
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki tocokocham.com
Smorodinówka czyli nalewka z czarnej porzeczki tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: