Mazurek a’la Snickers

Mazurek a la Snickers tocokocham.com
Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta Wielkanocne królowały u nas babki, babeczki, serniki i inne pyszności. W tym roku złamałam się i upiekłam mazurek a’la Snickers. Spód wyszedł mi bardzo kruchy, a słodycz karmelu zneutralizowały słone orzeszki i gorzka czekolada. I będzie następny!
Składniki:
Ciasto kruche
? 200 g masła
? 150 g mąki pszennej
? 80 g mąki ziemniaczanej
? 3 łyżki cukru pudru
? 3 żółtka
? szczypta soli
Nadzienie
? 1 puszka gotowanego mleka słodzonego lub masa kajmakowa
? 1 puszka solonych orzeszków ziemnych
? 1 tabliczka czekolady gorzkiej
? 4 łyżki mleka
? ozdobne cukierki jajeczka Haribo
Wykonanie:
Ciasto kruche
? Wymieszać obie mąki, cukier i sól.
? Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem.
? Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
? Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno tortownicy – u mnie prostokątna z odpinanym bokiem.
? Z reszty ciasta zrobić wałeczek i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta.
? Nakłuć spód widelcem i piec w 180 st.C przez 20 minut.
? Po wystudzeniu zdjąć boki tortownicy i delikatnie zsunąć ciasto na docelową tacę. Ciasto jest bardzo kruche, więc należy bardzo uważać, aby się nie rozpadło. Jeśli pęknie, to nic się nie stanie, bo masa kajmakowa je sklei.
Dekoracja
? Masę kajmakową wyłożyć do garnka i delikatnie podgrzać, po czym nałożyć na ciasto i wyrównać wierzch.
? Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić z mlekiem na parze.
? Orzeszki ziemne wysypać na kajmak i polać rozpuszczoną czekoladą.

? Udekorować słodkimi cukierkami.
Mazurek a la Snickers tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: