Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych

Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych tocokocham.com
Chutney (czyt. czatnej) to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej, używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Sporządzany jest z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą i octem. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego, wszystko w zależności od gustu i podniebienia. Mój chutney jest z rabarbaru, śliwek i moreli suszonych. Jest kwaskowy, bo specjalnie nie dodałam zbyt dużo cukru, ale można oczywiście dosłodzić. Taki chutney idealnie pasuje do mięs z grilla.
Składniki:
? 8 łodyg rabarbaru – 600 g
? 1 cebula
? 1 szklanka suszonych moreli
? 1 szklanka suszonych śliwek
? 1/3 szklanki octu winnego
? 1/3 szklanki wody
? 1/3 szklanki cukru
? 1 łyżeczka cynamonu
? 1 łyżeczka imbiru w proszku
? 1 łyżeczka soli
? 1/2 łyżeczki pieprzu
? 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
? Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać rabarbar pokrojony w plasterki, morele i sliwki suszone.
? Zalać wodą i octem, dodać wszystkie przyprawy.
? Dusić na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie – ok. 10-15 minut.
? Gorący chutney włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: