Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe

Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe tocokocham.com
Należę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków.
Składniki:
? 16 sztuk średnich ziemniaczków
Marynata
? 1/2 szklanki oliwy
? 3 ząbki czosnku
? 1 płaska łyżeczka soli
? 2 łyżeczki posiekanego tymianku
Wykonanie:
? Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką.
? Gotować w posolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzić.
? Ziemniaki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia w równych odstępach.
? Każdy ziemniak lekko zgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub dużą łyżką, aż popęka.
Marynata
? Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
? Wymieszać z oliwą, dodać posiekany tymianek.
? Każdy ziemniak polać obficie marynatą.
? Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec przez 20-30 minut, aż się zarumienią.

Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe tocokocham.com
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe tocokocham.com
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: