Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką  tocokocham.com
Ciasto drożdżowe zawsze omijałam z daleka, bo wydawało mi się, że jest bardzo trudne i wymaga dużo cierpliwości. Mama już od dawna namawiała mnie, abym upiekła ciasto z jej wypróbowanego i najprostszego przepisu. Przepis leżakował sobie w zeszycie do czasu, gdy zainspirowało mnie pyszne ciasto drożdżowe koleżanki. Okazało się, że przepis jest rewelacyjny, bo wrzuca się wszystko warstwami do jednej miski, czeka 4 godziny, miksuje i piecze z dowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
? 100 g drożdzy
? 1 szklanka cukru
? 5 jajek
? 1 szklanka mleka
? 1 szklanka oleju
? 5 szklanek mąki pszennej
? szczypta soli
? 1 kg śliwek węgierek
Kruszonka
? 1 szklanka mąki pszennej
? 1 szklanka cukru pudru
? cukier waniliowy
? ok. 1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe
? Wszystkie składniki ciasta wsypać warstwami do miski w kolejności:
– pokruszone drożdże
– cukier
– roztrzepane jajka
– podgrzane, ciepłe mleko
– olej
– przesianą mąkę i sól
? Miskę przykryć i odstawić na 4 godziny. Wszystkie składniki zmiksować razem.
? Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kruszonka
? Wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
? Dodawać powoli olej, aż składniki połączą się do konsystencji mokrego piasku.
? Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki.
? Na cieście poukładać śliwki skórką do dołu.
? Całość  posypać kruszonką.
? Blaszkę włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na temperaturę 180 st.C i piec przez 50 minut.
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką  tocokocham.com
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką  tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: