Kutia wigilijna z kaszą jaglaną

Kutia wigilijna z kaszą jaglaną tocokocham.com
Kutia pojawia się dość często na wigilijnych polskich stołach. Jest to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski. Nazwa pochodzi od słowa ukraińskiego oznaczającego pestkę, ziarno.  Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu, orzechów, rodzynek i innych dodatków. Można używać zamiast pszenicy ryż lub kaszę jęczmienną. Ja trochę zerwałam z tradycją i zamiast pszenicy użyłam kaszy jaglanej. Kutia jest przez to bardziej nowoczesna i zdrowsza. Moja kutia ma także nowy wymiar, bo zamiast jednolitej brei zrobiłam zgrabne kulki. Kulki można podawać na ciepło lub na zimno.
Składniki:
? 1/2 szklanki kaszy jaglanej
? 5 łyżek masy makowej gotowej
? 2 łyżki miodu
? 1 szklanka różnych posiekanych bakalii – morela, orzechy włoskie, suszona gruszka, płatki migdałowe, rodzynki
Wykonanie:
? Ugotować kaszę jaglaną na sypko z dodatkiem szczypty soli.
? Wymieszać ciepłą, odcedzoną kaszę z masą makową, miodem, rodzynkami, płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami włoskimi, suszonymi morelami i gruszkami.
? Zwilżonymi dłońmi formować kule, trochę większe niż orzech włoski.
? Każdą kulę udekorować bakaliami wg uznania.{jcomments on}
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną tocokocham.com
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną tocokocham.com
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną tocokocham.com

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: