Deser truskawkowo-rabarbarowy

Deser truskawkowo-rabarbarowy tocokocham.com
Rabarbar najlepszy jest na wiosnę, a sezon truskawkowy właśnie się rozpoczął. Nie pozostaje więc nic innego jak połączenie tych owoców (rabarbar chyba jest warzywem!). Duet idealny – słodka truskawka i kwaśny rabarbar w zdrowym deserze z dodatkiem jogurtu. Nasiona chia lub siemienia lnianego powodują zagęszczenie deseru i wzbogacają go o cenne składniki.
Składniki na 2 porcje:
? 1 łodyga rabarbaru
? 1 szklanka truskawek
? 1 mały jogurt naturalny
? 1 łyżka miodu
? szczypta cynamonu
? 1 łyżka nasin chia lub siemienia lnianego
Dekoracja
? 1 szklanka truskawek
? 1/4 tabliczki czekolady deserowej
? 2 łyżki śmietanki
Wykonanie:
? Rabarbar obrać z włókien i pokroić na małe kawałki. Z truskawek odciąć szypułki i również pokroić.
? Zmiksować razem jogurt z rabarbarem, truskawkami, miodem i cynamonem, na koniec dodać nasiona chia lub siemienia lnianego.
? Przelać do dwóch pucharków i odstawić na 30 minut.
? Na wierzch położyć pokrojone truskawki.
? Czekoladę rozpuścić ze śmietanką – ja wkładam na 15 sekund do kuchenki mikrofalowej i dokładnie mieszam.
? Polać czekoladą truskawki.
Deser truskawkowo-rabarbarowy tocokocham.com
Deser truskawkowo-rabarbarowy tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: