Bardzo zdrowa i bardzo chrupiąca sałatka z megadawką witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami.
Składniki:
? 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
? 1 puszka cieciorki
? 1 marchewka
? 4 łyżki ziaren słonecznika
? 4 liście jarmużu
Sos
? 4 łyżki oliwy
? sok z 1/2 cytryny
? 1/2 łyżeczki musztardy
? sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
? Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce.
? Liście jarmużu umyć i drobniutko pokroić.
? Wymieszać jarmuż, marchewkę, pęczak, cieciorkę i słonecznik.
? Połączyć składniki sosu i wymieszać z sałatką.