Babka biszkoptowa z olejem

Babka biszkoptowa z olejem tocokocham.com

Do tej pory babki kojarzyły mi się z ciężkim ciastem, a tutaj taka niespodzianka. Babka jest lekka, biszkoptowa, ale nie za sucha dzięki zawartości oleju. Sławek powiedział, że jest tak delikatna, że nie czuć jej podczas jedzenia i trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie.


Składniki:
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 cukier wanilinowy
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki oleju
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody
Do smarowania blaszki
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka tartej bułki
Do dekoracji
– 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej
– 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki
– zblanszowane migdały

 

Wykonanie:
– Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijać.
– Wbijać po jednym żółtku, następnie wlewać powoli olej.
– Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
– Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Użyć jednej dużej formy lub dwie mniejsze.
– Wlać połowę masy do blaszki.
– Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną w gorącej wodzie.
– Wlać ciemną masę na białą i delikatnie przemieszać obie masy.
– Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut.
– Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w miseczce ze śmietanką na parze – miseczkę położyć na garnku z gotującą się wodą.
– Polać babkę czekoladą i udekorować migdałami.

Babka biszkoptowa z olejem tocokocham.com

Babka biszkoptowa z olejem tocokocham.com

Udostępnij

Post Author: Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Potwierdź, że nie jesteś automatem: