Super łatwy przepis na jeden z najsmaczniejszych deserów – sernik gotowany na herbatnich. Pomimo swojego minimalizmu, to ciasto jest nie tylko smaczne, ale daje każdemu początkującemu kucharzowi szansę na przygotowanie wyjątkowego deseru.

Przepis jest dość prosty i wymaga minimum czasu i wysiłku. Potrzebne będzie tylko kilka składników, które są łatwo dostępne w każdym sklepie. A efektem naszej pracy jest smaczny deser, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Sernik gotowany z początku wydaje się mało słodki, ale wystarczy, że schowamy go na kilka godzin do lodówki, aby nabrał wyjątkowego smaku.

Sernik gotowany na herbatnikach to przepis dla osób, które uwielbiają serniki, które lubią delikatne, kremowe serniki. Do ciasta dodajemy tylko 100g cukru pudru, więc z całą pewnością ciasto nie będzie bombą kaloryczną.

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy na szybkie, proste i smaczne serniki. Jeśli nie zrobiliście zakupów i w domu macie tylko podstawowe produkty to uda się Wam zapewne przygotować sernik z 4 składników. Ale znajdziemy też coś dla wielbicieli tropikalnych smaków. Rozpływający się w ustach sernik z mango.

Sernik gotowany składniki

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 100g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 200g masła (1 kostka)
  • 5 jajek
  • 45 herbatników
  • 75 ml mleka (9-10 łyżek)
  • 2 budynie waniliowe
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Sernik gotowany składniki na polewę

  • 50g mlecznej czekolady (1/2 tabliczki)
  • 50g białej czekolady (1/2 tabliczki)
  • 80 ml śmietany 30%(1/3 szklanki)

Możecie do tego ciasta wykorzystać również zwykły twaróg, ale trzeba go 3 razy zmielić przez maszynkę do mięsa. U mnie blach do ciasta ma wymiary 24 x 24 cm. Szklanka ma pojemność 250 ml.

Sernik gotowany
Sernik gotowany

Sernik gotowany składniki przepis

Jak już wspomniałem, będę używał formy do ciasta 24 cm x 24 cm z wyjmowanym dnem, aby łatwiej było kroić ciasto. Na początku wykładamy ją papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Staram się wypełnić wszystkie wolne miejsca.

Sernik gotowany

Do garnka dodajemy masło, cukier puder i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści.

Następnie do garnka dodajemy twaróg z wiaderka i wbijamy pięć jajek.

Sernik gotowany

Całość dokładnie mieszamy i zwiększamy ogień. Uważamy, aby masa serowa się nie zagotowała o dość mocno podgrzała.

W miseczce w mleku rozpuszczamy dwa budynie. Trzeba je dość dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Budynie wlewamy do garnka i mieszamy. Jak masa zacznie gęstnieć to gotujemy ją jeszcze przez 2-3 minuty mieszając coraz wolniej. Masa będzie delikatnie bulgotać.

Sernik gotowany
Sernik gotowany

Na herbatniki wykładamy 1/2 masy, następnie przykrywamy ją herbatnikami, wykładamy kolejną porcję masy, przykrywamy herbatnikami.

Sernik gotowany
Sernik gotowany

Aby przygotować polewę, przygotowujemy 2 miseczki. Do jednej kruszymy mleczną czekoladę, a do drugiej białą. Śmietanę dość mocno podgrzewamy w rondelku i przelewamy po połowie do czekolady. Dokładnie mieszamy czekoladę, aż całkowicie się rozpuści i będzie jednolita.

Sernik gotowany

Na zmianę ciasto polewamy mleczną i białą czekoladę. Na sam koniec przy pomocy patyczka do szaszłyków możemy wymieszać polewę robią „esy floresy”.

Sernik gotowany

Jak sernik przestygnie umieszczamy go w lodówce na kilka godzin, najlepiej aby spędził tam całą noc. To ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, jak herbatniki całkowicie zmiękną.

Sernik gotowany
Sernik gotowany

Smacznego!