Naleśniki zapiekane z kaszą i szpinakiem

Dziś zapraszam na fantastyczne naleśniki, którymi ostatnio zajadała się cała moja rodzinka!

Delikatne, maślane naleśniki wypełnione po brzegi przepysznym i sycącym farszem z kaszy gryczanej z cebulką i szpinaku.

Podane ze świeżymi ziołami nie tylko cudownie smakują, ale i rewelacyjnie wyglądają!

Są świetnym pomysłem na obiad, jak i kolację na ciepło.

Podane z ulubionym sosami np. czosnkowym , są świetnym pomysłem na imprezę!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 4 szt )

NALEŚNIKI:

* mąka pszenna – 1 pełna szkl
* duże jajko – 1 szt
* mleko – 1 szkl
* woda gazowana – 0,5 szkl
* sól, kurkuma – 1 szczypta
* masło klarowane – 3 łyżki

FARSZ:

* kasza gryczana – ok. 100 g
* duża cebula – 1 szt
* szpinak świeży – 250 g
* sól, pieprz , papryka
* świeży szczypiorek i koperek
* masło klarowane

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki na naleśniki mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 średniej wielkości naleśniki.

Kaszę gryczaną gotujemy al dente, cebulkę siekamy, przesmażamy na maśle klarowanym wraz ze szpinakiem, a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy.

Wrzucamy posiekane zioła, sól, pieprz, paprykę i dokładnie mieszamy wyrabiając farsz.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki i rumienimy na rozgrzanym maśle.

Podajemy gorące!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress