Ryba po marokańsku.

Dzisiaj chce podzielić się z Wami przepisem na pyszne filety rybne duszone w pikantnym sosie pomidorowym, do tego mnóstwo warzyw i ciecierzycy. Mój marokański tagine rybny to idealny dodatek do kuskusu lub ryżu, który można przygotować w 30 minut! Pyszne i zdrowe, nie może być lepsze!

Składniki:

  • Ryba:
  • 500 g ulubionych filetów rybnych, u mnie Łupacz
  • Marynata do ryby:
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sos:
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 – 2 czerwone chilli
  • 1 puszka cieciorki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • garść kolendry lub natki pietruszki
  • sok z polowy cytryny
  • plasterki z polowy cytryny
  • olej do smażenia
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać przyprawy do ryby i oliwę z oliwek. W tak przygotowanej marynacie zamarynować rybę. Można to zrobić nawet dzień wcześniej.

zoom

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać 3 ząbki startego czosnku i krótko smażyć do momentu aż czosnek zacznie mocno pachnieć. Następnie na patelnie dodać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory i paprykę, oraz jeśli używacie chilli. Całość pogotować przez 4 minuty mieszając.

Po tym czasie dodać odsączoną i opłukaną ciecierzycę, posiekaną kolendrę i drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem 20 minut.

Do gotowego sosu dodać sok z cytryny i przełożyć zamarynowane kawałki ryby. Rybę zanurzyć w sosie tak aby była nim dobrze pokryta. Na samym wierzchu ułożyć plasterki cytryny, przykryć pokrywka i gotować następne 10 – 15 minut. Czas gotowania ryby zależy od jej wielkości i grubości. Gotowa rybę przed podaniem udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem lub kuskusem.

Smacznego!


Komentarze

2 odpowiedzi na „Ryba po marokańsku.”

  1. witaj! czy ryba ma być swieża czy może byc zamrożona?

    Polubienie

    1. Dzien dobry, mozna uzyc ryby mrozonej.

      Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij