Babka makowa z ukrytym sercem.

Zrób niespodziankę swojej ukochanej osobie robiąc ta pyszna walentynkowa babkę z ukrytym sercem. Babka nie jest skomplikowana do zrobienia, a wygląda bardzo atrakcyjnie i jest bardzo smaczna. Przepis ten jak najbardziej można zaadoptować na inne okazje wybierając inny kształt foremki i kolory ciasta.

Składniki:

  • Ciasto na ukryte serce:
  • 75g masła
  • 75g cukru
  • szczypta soli
  • 1 średnie jajko
  • 75g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy ilość według instrukcji na opakowaniu
  • Ciasto makowe:
  • 125 g niesolonego masła
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 3 średnie jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka maku
  • 50 g jogurtu
  • Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 lyzka wody
  • Dodatkowo
  • 1 łyżeczka dżemu
  • 1 łyżeczka wrzątku
Zapraszam również na film z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Robienie babki rozpocząć od zrobienia czerwonego ciasta: w misce utrzeć jajko z dodatkiem szczypty soli i cukru. Kiedy jajko utarte będzie na bardzo puszystą masę, ciągle miksując, dodać do niego roztopione i przestudzone masło. Na koniec do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać za pomoca łyżki. Gotowe ciasto zabarwic na czerwono ulubionym barwnikiem, stosując się do instrukcji na jego opakowaniu. Ciasto przelać do okrąglej tortownicy o średnicy 20 – 22 cm, wyłożonej na dnie pergaminem. Ciasto piec około 15 minut, do suchego patyczka, w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C.

Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Kiedy ciasto przestygnie za pomoca foremki do ciastek w kształcie serca wyciąć tyle serduszek ile się da. Moja foremka jest ma rozmiar 4 cm, można użyć większej, do 5 cm wielkości. Następnie przymierzając do długości formy, wybrać tyle serduszek ile zmieści się na jej dnie. Moja forma jest o wymiarach 14 cm x 24 cm. Wybraną ilość serduszek ułożyć na folii spożywczej i każdą stronę serduszka posmarować dżemem rozpuszczonym z wodą, sklejając jedno serduszko z drugim. Patrz film. Tak przygotowany rząd serc, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

W międzyczasie zrobić ciasto makowe: W misce utrzeć jajka z solą i cukrem. Do utartych dodać rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt, sok z cytryny i mak. Całość wymieszać. Na koniec przesiać mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać łyżką. Na dno wyłożonej pergaminem formy, wyłożyć 3 łyżki ciasta makowego, na którym następnie ułożyć zamrożony rząd serduszek. Następnie do formy przelać resztę ciasta makowego tak aby przykryło ono serca z czerwonego ciasta. Babkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C przez około 45 minut, lub do suchego patyczka. Funkcja piekarnika góra – dół.

Upieczona babkę ostudzić na kratce. Kiedy ostygnie ozdobić cukrem pudrem lub lukrem przygotowanym z podanych wyżej składników. Babkę z wierzchu można ozdobić również pokruszonymi skrawkami ciasta czerwonego.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij