Krem pomidorowo bazyliowy
Krem pomidorowo bazyliowy.
Zupa krem z pomidorów i bazylii.
Krem pomidorowo bazyliowy |
Polecam z całego serca ten krem pomidorowy, idealny na podreperowanie odporności. W tej chwili nie ma dobrych pomidorów świeżych, korzystajcie z puszkowanych krojonych, są dobrej jakości i zbierane zawsze w sezonie. Ten bogaty w witaminy krem pomidorowo bazyliowy, to klasyk, który posmakuje każdemu. Kremy mają to do tego, że są pyszne i można w nich ukryć co nieco. Przygotujesz wszystko w 15 minut, ugotujesz w 40 i gotowe!
Krem pomidorowo bazyliowy |
Składniki na około 4 porcje :
- 20 g masła
- 1 duża czerwona cebula szatkowana
- 2 duże marchewki tarte na dużych oczkach
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- sól i pieprz
- 3 łyżki siekanej bazylii
- opcjonalnie mleczko kokosowe do dekoracji i na smak około 3 łyżek na porcję
Jak zrobić krem z pomidorów?
Krem z pomidorów jest łatwy do zrobienia. Rozpuść masło w rondlu i odsmaż cebulę z marchewką mieszając od czasu do czasu rzez kilka minut. Dołóżcie pomidory z puszki, następnie bulion i miód. Teraz sól i sporo pieprzu. Doprowadźcie do wrzenia, obniżcie gaz i przykryjcie. Niech się wolno gotuje około pół godziny. Po tym czasie dołóżcie bazylię, koncentrat. Jeszcze 5 minut gotowania i całość zblendujcie na krem. Podawajcie udekorowane śmietanką, pieprzem, bazylią.
W lecie korzystajcie ze świeżych pomidorów, a zamiast śmietany użyjcie startej skórki z jednej cytryny. Możecie użyć grzanek.
Krem pomidorowo bazyliowy |
Crema di pomodoro e basilico.
La zuppa idealne per avere piu difese immunitarie.
Assapora questa ricca crema di pomodoro e basilico: un intamontabile classico che conquistera chiunque!
Ingredienti per 4 porzioni:
- 20 g di burro
- 1 cipolla tritata
- 2 carote tritate
- 400 g di pelati spezzettati
- 2 cucchiai di concentrato di pomodoro
- mezzo litro di brodo vegetale oco salato
- 1 cucciaino di miele fluido
- pepe nero macinato al momento
- 1 cucchiaio di basilico tritato oppure 3 cucciai se vuoi avere la crema piu fresca, intensa di sapore
- 3 cucciai di panna oppure panna di cocco
- basilico per guarnire, sale e pepe
Come fare crema di pomodoro e basilico?
Fate sciogliere il burro in una casseruola e soffriggetevi cipolla e carota, mescolando, per un paio di minuti. Unite i pelati, il concentrato di pomodoro, il brodo vegetale e il miele. Insaporite con poco sale e una generosa macinata di pepe. Portate il tutto a bollore, abbassate la fiamma e incoperchiate arzialmente. Fate sobbollire per 30 minuti. Aggiungete il basilico tritato e riducete il tutto in purea con un frullatore a immersione. Trasferite in una zuppiera passando attraverso un setaccio fine. Lavate la casseruola, asciugatela e versatevi nuovamente la crema. Incorporta el apanna e rimettete sul fuoco senza portare a bollire. Scodellate in 4 fondine individuali e guarnite ogni porzione con ciuffetto di basilico e una leggera spolverata di pee nero.
Krem pomidorowo bazyliowy |
Un idea fresca :
Per una zuppa estiva, incorporate il succo e la scorza grattuggiata di 1 limone al posto della panna. Se li avete a disposizione e sono di stagione, usate 1 grappolo di pomodorini freschi al posto dei pelati, sbollentandoli e privandoli di elle e semini. Godetevi le vitamine!
Przepyszny kremik :)
OdpowiedzUsuń