Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym

Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym, marynowana w świeżo zmielonym pieprzu to pyszny przepis na rodzinny obiad.

Inne przepisy z polędwiczką wieprzową znajdziecie TU.

Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka whisky
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka musztardy
  • opcjonalnie: natka pietruszki

 

Wykonanie:

Polędwiczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i obtoczyć w pieprzu. Rozgrzać na patelni olej, jednocześnie rozgrzać piekarnik do 180 st.C z wstawionym do niego naczyniem żaroodpornym.

Na patelni obsmażyć z każdej strony polędwiczkę na złoty kolor. Następnie polędwiczkę przełożyć do gorącego naczynia w piekarniku i piec przez 18 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć na talerz i pozostawić na kilka minut.

W tym czasie przygotować sos: pieczarki obrać i pokroić na pół lub zostawić w całości. Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni po podsmażaniu polędwiczki rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki. Gdy będą zrumienione dodać musztardę i whisky, odparować i wlać bulion, dodać sos sojowy, a następnie śmietankę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje.Na koniec można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Polędwiczkę pokroić w plastry, polać sosem. Podawać np. z ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym może sprawdzić się także jako uroczyste danie na rodzinnym obiedzie.

Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x