Zraziki bałkańskie


Zraziki bałkańskie

Rumiane roladki z mięsa mielonego, wypełnione pysznym farszem i duszone w aromatycznym sosie, to pomysł na obiad idealny. Zraziki możemy podać z ziemniaczkami, pyzami lub kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka z białej kapusty Przepis tutaj (KLIK)

 

 

Składniki:

ok 600g mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła

mąka do obtoczenia roladek

olej do smażenia

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 200g świeżego szpinaku

4 suszone pomidory z oleju

1,5 szklanki bulionu

1 liść laurowy

2-3 kulki ziela angielskiego

1-2 łyżki sosu sojowego

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulkę ***

*** Połowę podsmażonej cebulki odkładamy do miseczki (dodamy ją do mięsa), a do reszty dodajemy szpinak ***

*** Smażymy ciągle mieszając, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy jeszcze przez chwilkę i wyłączamy palnik ***

*** Dokładamy suszone pomidory, mieszamy ***

*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

*** Do mięsa dodajemy odłożoną wcześniej cebulkę, mieszamy ***

*** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek i nadziewamy porcją farszu ***

*** Mięso z farszem rolujemy tworząc roladki ***

*** Roladki dokładnie obtaczamy w mące i ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju  ***

*** Z każdej strony na rumiano ***

*** Na patelnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i wszystko dusimy przez około 15-20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie na chwilę wyciągamy zraziki, a  do powstałego wywaru dodajemy sos sojowy i całość zaciągamy mąką. Około 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki wody i wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje ***

*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy chwilę w sosie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE