Sernik z wiaderka

4.7
(32)

Sernik z wiaderka

Przepyszny sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Składniki przygotujesz w 15 minut!

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 dużych jajek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • szczypta soli
  • sok i starta skórka z wyparzonej cytryny

Przygotowanie

Do misy miksera przekładamy żółtka, ser z wiaderka, proszek budyniowy, mleko skondensowane oraz sok i skórkę z otartej cytryny.
Całość miksujemy na wolnych obrotach przez około 10 minut.
W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli.
Mikser wyłączamy, dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni, sernik przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy kolejne 40 minut.
Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia.
Zimny oprószamy cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 32

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!