Krem z groszku i brokuła to pyszne danie, które można łatwo przygotować z kilku prostych składników. Jest zdrowy, pełen składników odżywczych i smakowych, a do tego jest naprawdę łatwy w przygotowaniu.

Krem z brokułów i groszku to kremowa i pyszna zupa, którą można zjeść jako część lekkiego obiadu lub kolacji. Ta zdrowa zupa z brokułów jest pełna składników odżywczych, witamin i minerałów, które odżywiają zarówno ciało, jak i umysł.

Dzięki kremowej konsystencji i subtelnemu smakowi jest idealny na te dni, kiedy potrzebujesz czegoś lekkiego, ale pożywnego. Wykorzystaj świeżość sezonowych produktów i stwórz własną, niepowtarzalną wersję tego klasycznego dania!

Przeczytajcie przepis do końca, bo podaję Wam w nim wiele ciekawych wskazówek i porad. Pokażę Wam jak przygotować ten krem z groszku i brokuła z odrobiną nuty miętowej. Ona świetnie komponuje się w wykorzystane tutaj smaki.

Krem z groszku i brokuła składniki

  • 1 brokuł
  • 500g groszku mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu
  • 100 g sera gorgonzola
  • spora garść świeżych listków mięty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Krem z groszku i brokuła dodatkowo

  • groszek ptysiowy
  • grzanki
  • śmietana

Dodatki są opcjonalne, zupę krem z groszku najczęściej podaję z łyżką śmietany i grzankami. Fajnie pasować będzie również groszek ptysiowy.

Krem z groszku i brokuła
Krem z groszku i brokuła

Krem z groszku i brokuła przepis

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kosteczkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, dodajemy oliwę i szklimy cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy czosnek. Czosnku nie można zbyt długi smażyć, bo zrobi się gorzki.

Do czosnku i cebuli dodajemy odcięte różyczki brokuła i całość przez chwilę razem podsmażamy. Następnie dolewamy bulion i zagotowujemy. Bardzo ważne jest aby bulion był gorący, aby nie potrzebował zbyt wiele czasu do zagotowania, w przeciwnym razie rozgotujemy brokuła. Gotujemy bez przykrycia przez ok. 5 minut. W tym czasie brokuł powinien się zrobić al dente.

Mrożony groszek wsypujemy do gotującej się zupy. Zostawicie sobie odrobinę groszku, aby posłużył Wam jako dekoracja do zupy. Gotujemy przez 2 minuty liczone od momentu kiedy zupa krem się zagotuje. Zupę zdejmujemy z ognia dodajemy ser gorgonzola, listki mięty i miksujemy, aż uzyskamy gładki krem z groszku i brokuła. Możecie użyć blendera kielichowego, albo zmiksować ja w garnku ręcznym blenderem.

To jest ten moment aby doprawić zupę odrobiną soli i pieprzu. Krem z groszku i brokuła najczęściej podaję z łyżką śmietany i udekorowany groszkiem i ewentualnie listkami mięty.

Krem z groszku i brokuła

Smacznego!