Makaron po syczuańsku w 10 minut. Proste chińskie danie. Cała praca ogranicza się do wymieszania makaronu z pikantnym, słodko-kwaśnym sosem.

 Czas: 10 minut

Liczba porcji: 2-3

Kalorie (dla podanej ilości składników): 1 156,0 kcal

Białka: 35,7 g

Węglowodany: 183,9 g

Tłuszcze: 30,8 g (wyłącznie zdrowe tłuszcze z orzechów i masła orzechowego)

Makaron łatwy do przygotowania jak zrobienie chińskiej zupki instant z torebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak.

Podstawę dania stanowi sos, aromatyczny, mocny w smaku, choć zarazem delikatny, bo po wymieszaniu z makaronem ginie gdzieś w tle, ale jest dobrze wyczuwalny. Jeśli nie przepadacie za ostrymi klimatami zrezygnujcie z chili.

Ważnym składnikiem dania są orzechy nerkowca: miękkie, delikatnie słodkie. Jeśli nie uda Wam się ich kupić możecie zastąpić je posiekanymi orzechami laskowymi lub orzeszkami ziemnymi.

 Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com

Składniki:

  • Opakowanie makaronu ryżowego
  • 20 g fasolki szparagowej
  • Garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki nasion sezamu

Sos

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli lub 2 małe, suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj pół litra wody, wrzuć do wrzątku fasolkę (przekrój dłuższe strączki). Gotuj aż będzie al dente.

Krok 2

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

W międzyczasie wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu. 

Krok 3

Wymieszaj makaron sosem i fasolką. Podawaj z orzechami nerkowca. Posyp ziarnami sezamu.

Smacznego!