Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami – klasyczny polski obiad nie tylko na święta.

Choć trochę pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie to całość smakuje naprawdę wybornie.

Schab można przygotować wcześniej i w większej ilości. Również ziemniaki potrzebne do przygotowania klusek śląskich mogą być wcześniej ugotowane.

 

PRZEPIS SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI

Składniki:

schab:

ok 1kg schabu bez kości

oliwa

sól

pieprz kaszubski ziołowy

czosnek granulowany

1 cebula

2 liście laurowe

10 szt ziela angielskiego

1 kostka bulionowa wołowa dobrej jakości

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

 

kluski śląskie:

2 kg ziemniaków ugotowanych

500g mąki ziemniaczanej

 

 

Jak zrobić schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi:

Schab:

Mięso kroimy w plastry jak na kotlety. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Mocno rozgrzewamy patelnię i obsmażamy plastry mięsa z obu stron po pół minuty na oliwie. Razem z mięsem podsmażamy cebule pokrojoną w ćwiartki.

Do mięsa wlewamy 2 szklanki wody z rozpuszczoną w nich kostką bulionową. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości mięsa.

Kiedy mięso jest gotowe mąkę w miseczce rozcieramy z masłem – dodajemy trochę wody, mieszamy  – całość dodajemy do sosu z mięsa i mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku.

Kluski śląskie:

Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa.

Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto.

Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.

Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut.

Kluski podajemy ze schabem i polewamy sosem.

Podajemy też z buraczkami.