Wrapy z kiełbaską merguez i świeżą kolendrą

Wrapy z kiełbaską to chlebki arabskie wypełnione warzywami i smażoną jagnięcą kiełbaską merguez oraz z dodatkiem świeżej kolendry i jogurtu.

Wrapy z kiełbaską to moja bardzo luźna interpretacja kuchni północnej Afryki, w szczególności Tunezji. Bazą moich wrapów, rollerów, czy też może zawijańców (w sumie wszystkie te nazwy nie są zbyt frapujące) są bowiem kiełbaski merguez. Kiełbaski te pochodzą z Tunezji, ale chętnie jadane są w wielu krajach Afryki północnej. Wraz z imigrantami przywędrowały również do Europy (Francja). Kiełbaski merguez przyrządza się z baraniny lub jagnięciny, czasem z dodatkiem wołowiny. Są naprawdę solidnie przyprawione m.in. papryczką chilli lub ostrą pastą paprykową harissa, kminem rzymskim, cynamonem, czosnkiem. Kiełbaski merguez znakomicie smakują z grilla lub smażone i takie też zaserwuję tym razem.

Składniki

3 kiełbaski merguez;
3 chlebki arabskie;
pęczek świeżej kolendry;
czerwona papryka;
spora czerwona cebula;
kubek jogurtu naturalnego;
pomidor;
sałata lodowa lub rzymska;
ostra pasta paprykowa np. harissa;

Przepis na wrapy z kiełbaską

Kiełbaski umyj i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Umyj i otrzep z wody liście kolendry, pokrój w piórka czerwoną cebulę, w małe kawałeczki pomidora, a paprykę w cienkie paski. Przygotuj jogurt i ostry sos paprykowy (np. harissę).

Smaż kiełbaski z obu stron kilka minut na średnim ogniu. Pamiętaj, że są surowe, więc wymagają nieco cierpliwości. Z drugiej strony strasznie pryskają podczas smażenia, więc rozumiem Twoje zniecierpliwienie. Zapach smażonych kiełbasek niweluje jednak wszystkie związane z tym niedogodności. Gdy te usmażą się odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Rozłóż chlebki arabskie i każdy z nich posmaruj ostrą pastą paprykową oraz jogurtem naturalnym. Nałóż na chlebki trochę czerwonej cebuli, paski papryki a także kawałki pomidora. Posyp wszystko listkami świeżej kolendry i kawałkami marynowanej ostrej papryczki. Na wierzch nałóż po jednej, a najlepiej po dwie usmażone kiełbaski merguez.

Na kiełbaski koniecznie nałóż jeszcze trochę świeżej papryki i kolendry. Dobrym pomysłem jest dodanie nieco sałaty rzymskiej lub lodowej. No i papryczki chilli, jeżeli harisa jest Ci za mało ostra.

Wrapy z kiełbaską smak oryginalny

Zwijaj wrapy z kiełbaską, jak krokiety. Chleb arabski przeznaczony jest raczej do jedzenia nim dań (używa się go raczej zamiast sztućców), więc będzie zapewne trochę pękał przy zwijaniu. Mnie to jednak nie przeszkadza. Podawaj od razu. To znakomita i bardzo aromatyczna przekąska.


Poznaj przepis na zupa egipska z warzywami, poznaj smaki Egiptu. Jeśli lubisz kiełbaski to na pewno zaciekawią Cię kiełbaski norymberskie. Sprawdź koniecznie wpis!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *